100% kupaca bi
preporučilo ovu
prodavnicu

Recenzije prodavnice

Hoopla.rs

Hoopla.rs

Širina prostora koje kamera treba da prati

Koliko širok prostor kamera treba pratiti i koliko je udaljen konačni objekat koji se treba pratiti?

Ova dva parametra određuju tip objektiva koji će biti potrebno namontirati na kameru, kako bi kamera posmatrala prostor koji želite. Izbor željenog tipa objektiva je lak ukoliko razumete vezu između veličine objektiva i širine prostora koji želite pratiti. Pravilo je jednostavno: Što je objektiv manje veličine, širina prostora koju kamera može videti se povećava.

Tabela ispod pokazuje da objektiv 3,6mm obezebeđuje dimenzije slike 13m x 9,5m ukoliko se objekat koji se prati nalazi 10 metara od kamere. Na istoj udaljenosti objekta od kamere, objektiv od 8mm pruža sliku dimenzije 5,5m x 4,2m. Kako objektiv od 8mm pruža manju širinu slike, objekat na daljini od 10 metara od kamere će izgledati veći i imaće više detalja u snimljenom video zapisu. Ukoliko poredimo ova dva objektiva, objektiv od 8mm bi bio „zum“ objektiv. Ovo bi objektiv od 6mm činilo pravim izborom ukoliko se objekat nalazi na desetak metara od kamere. Takođe, objev od 3,6mm bi bio pravi izbor ukoliko se objekat nalazi na 5 do 10 metara do kamere, zato što obezbeđuje veću širinu slike na manjoj razdaljini,

Koristeći ove informacije možemo zaključiti da su Vam potrebna samo dva parametra kako biste odredili željeni objektiv, a to su udaljenost kamere od objekta ili prostora koji želite nadgledati i širina prostora koji želite nadgledati. Na primer, ukoliko se željeni objekat ili oblast nalazi na 20 metara od kamere, a trebate nadgledati oblast širine od 8 metara do 10 metara, tabela će reći da je dobar izbor objektiv od 12mm.

Pogodnosti varifokalnog objektiva, Ovaj tip objektiva Vam dozvoljava da montirate kameru i tek onda podesite oblast koju želite pratiti. Korišćenjem varifokalnog objektiva možete podešavati veličinu slike odnosno praćene oblasti sve dok ne budete zadovoljni.

0
Korpa